Terug16 februari 2024

Culinaire specialiteiten van België: dit moet je proberen

Bij ons kun je terecht voor je favoriete café, restaurant en brasserie, maar dan moet je wel weten wat je moet proberen. Als je zelf uit België komt, dan weet je dit vast. Toch willen we wat inspiratie geven. In deze blog nemen we je mee in de culinaire specialiteiten van België. Van zoet tot hartig en van eten tot drinken. In België zijn allerlei specialiteiten die je moet proberen.

Belgische chocolade

We beginnen met een van de meest beroemde lekkernij ter wereld, namelijk Belgische chocolade. België staat bekend om de hoogwaardige chocolade en wordt beschouwd als een van de beste ter wereld. De kunst van het chocolade maken heeft in België een lange traditie, die teruggaat tot de 19e eeuw. Er wordt hoogwaardige cacao gebruikt in combinatie met traditionele productiemethoden. In België vind je talloze chocolatiers met grote namen als Godiva en Neuhaus, maar ook kleine ambachtelijke chocoladewinkels. Belgische chocolade wordt ook vaak verwerkt in pralines, truffels en andere lekkernijen. Als je bij een chocoladewinkel bent dan moet je een grote rugzak of schooltas dames meenemen, want die kan vol met chocolade. 

Mosselen met friet

Mosselen met friet, in het Frans bekend als "moules-frites," is een klassiek Belgisch gerecht dat je bijna overal in België kunt vinden. Het bestaat uit verse mosselen gestoofd in een heerlijke saus van witte wijn, knoflook, uien en kruiden, geserveerd met knapperige frietjes. Dit gerecht is populair in zowel Vlaanderen als Wallonië en wordt vaak vergezeld van een saus naar keuze, zoals mayonaise of aioli. Bezoek een restaurant in bijvoorbeeld Mechelen of Turnhout en ontdek dit lekkere gerecht. 

De kwaliteit van dit gerecht hangt sterk af van de versheid van de mosselen en de vaardigheid van de chef-kok om de saus te bereiden. Het is een gerecht dat het beste wordt gegeten in de zomermaanden, wanneer de mosselen op hun best zijn. Veel restaurants in België bieden mosselen met friet aan als een seizoen specialiteit.

Belgische wafels

Belgische wafels zijn een andere zoete traktatie die je niet mag missen tijdens een bezoek aan België. Er zijn twee hoofdsoorten Belgische wafels: de Brusselse wafel en de Luikse wafel. De Brusselse wafel is dunner en knapperig, terwijl de Luikse wafel dikker en zachter is, met een karamelachtige buitenkant.

Wat Belgische wafels echt bijzonder maakt, is de verscheidenheid aan toppings die je kunt toevoegen. Je kunt ze eenvoudigweg bestrooien met poedersuiker of ze rijkelijk beleggen met vers fruit, slagroom, chocoladesaus of zelfs hartige ingrediënten zoals spek en kaas. Belgische wafels worden vaak geserveerd op straatkraampjes en zijn een populaire snack voor zowel toeristen als de lokale bevolking.

Belgische bieren

Niet alleen lekker eten, maar ook lekker drinken kun je in België vinden. België staat wereldwijd bekend om een rijke biercultuur en diverse soorten bier. Het land produceert meer dan 1500 verschillende soorten bieren. Enkele van de bekendste bierstijlen uit België zijn trappistbier, abdijbier, lambiek, en saison. Een bezoek aan België is niet compleet zonder het proeven van enkele van deze lokale bieren. Veel Belgische cafés en bierhuizen bieden uitgebreide bierlijsten waar je verschillende bieren kunt proberen en genieten van de rijke smaken en aroma's die ze te bieden hebben.