Terug1 februari 2024

De beste vloeren voor een horecazaak

Belangrijkste aandachtspunten op een rij voor een geschikte horecavloer

Ieder horeca etablissement dient zich uiteraard te houden aan de HACCP regels. Zo moet er een stenen vloer liggen in een horecakeuken, vanuit hygiënisch oogpunt. Wie dus graag voor hout kiest, prima, maar niet in de horecakeuken zelf. Wat zijn nu eigenlijk de overige aandachtspunten bij de keuze voor een geschikte vloer in een horecazaak?

Stylish en karakteristiek

Een van de allerbelangrijkste punten is de uitstraling van de nieuwe vloer. De vloer dient te passen bij de algehele sfeer en deze waar mogelijk natuurlijk aan te vullen en te verrijken. Zo past binnen een bruin café een robuuste, donker houten vloer; het 'saloon' idee. Maar ook een keramische vloer met bijzonder gedecoreerde tegels kan een beauty zijn in een karakteristiek oud pand. Om de vloer te harden is epoxy een goed middel. Epoxy vloeren kunnen namelijk ook over de keramische vloer geplaatst worden, waardoor deze een fantastische harde transparante toplaag krijgen. Overigens kan er op iedere ondergrond een epoxy gietlaag worden aangebracht, waardoor de zaak direct een zeer modernistisch karakter krijgt.

Hygiënische vloeren

Houten vloeren, ze kunnen mooi zijn, maar helaas binnen een horeca etablissement zijn ze niet bepaald hygiënisch te noemen. Vuil hoopt zich op tussen de naden en het hout absorbeert ook nog eens deels vuil, waardoor er bacteriële groei ontstaat. De meest hygiënische vloeren voor een horecazaak zijn gietvloeren. Beton cire vormt een uitermate populaire keuze binnen hippe horecagelegenheden.

Wie voor ultra modern gaat, kiest voor een beton cire vloer met hoogglans. Gewéldig, de uitstraling kan werkelijk niet pakkender en eigentijdser dan de beton cire vloer biedt! Daarnaast is een beton cire vloer uitermate goed schoon te houden, kent hij geen naden en is er geen voedingsbodem voor bacteriële wildgroei aanwezig. Deze vloer is in een groot scala aan kleuren verkrijgbaar, en is ook in mat te bestellen. De beton cire vloer bestaat voor maar liefst 90% uit beton en voor het overige deel uit een kunststof. Deze melange levert uiteindelijk een geweldige vloer op die ook antislip en anti kras is.

Akoestisch effect

Om te beoordelen wat de beste vloer is moet er ook gekeken worden naar de akoestiek van de ruimte. Des te hoger het plafond, des te meer zal er een specifieke geluidsgalm door de zaak gaan. In dergelijke gevallen is het niet handig indien er een plavuizen of keramische vloer ligt. Het zal de stappen van de bezoekers extra benadrukken, waardoor de ruimte een kakofonie aan geluiden veroorzaakt. Een geluiddempende vloer als de Beton vloer vormt hierop een adequate oplossing. Geluiden zullen zowel minder weerkaatst worden, maar ook minder snel ontstaan op de beton vloer.