De winter loopt stilaan ten einde. Binnenkort vult de lentezon jouw terras met mensen die erop uit trekken om te gaan wandelen of fietsen. Ze ploffen dan neer op jouw tuin- of straatterras voor een welgekomen verpozing. Maar hoe zorg je voor een vol terras bij mooi én minder mooi voorjaarsweer? Ontdek het aan de hand van deze 8 tips.
Stoelen die nog op elkaar staan of de deur van het tuinterras dat nog op slot is. Het is vooral belangrijk om de eerste klanten de toegang tot het terras gemakkelijk te maken. Want mensen trekken mensen aan. Hang daarom een bord met ‘terras geopend‘ of iets dergelijks om klanten te overtuigen. Zorg voor theelichtjes, leg menukaarten klaar of maak op andere manieren duidelijk dat het terras geopend is.
In het voor- en najaar koelt het snel af. Hou klanten langer op je terras met een krachtige terrasverwarmer. Mag het wat meer zijn? Investeer in een terrasverwarmer op basis van bio-ethanol of gas, waarbij je de vlam duidelijk kan zien. Deze ogen trendy en lokken ongetwijfeld meer mensen naar je terras.
Een terras zonder beschutting zal vooral klanten trekken bij zacht en warm weer. Als je ook in het voor- en najaar wil genieten van extra cliënteel op het terras zal je moeten investeren in een goede beschutting die de wind tegenhoudt en/of de zon versterkt. Ideaal is een glazen schutting of een winterharde haag.
Krijgen je gasten het koud als de zon even weg is achter een wolk of als ze lager zakt? Wil je geen plotse leegloop van je terras? Voorzie dan dekens of plaids die gasten snel bij zich kunnen nemen als het fris begint te worden.
Zomerse planten op het terras, lekker genieten in een lounge chair of bear chair. Surfplank aan de muur, cocktailbar op het terras, the sky is the limit maar één ding staat vast. Een goed terras doet je wegdromen naar vakantie en geeft je meteen dat zomergevoel. Richt je terras dus gezellig in en je klanten zullen gegarandeerd graag en lang blijven zitten.
Denk na over hoe je het terras indeelt want dit heeft veel invloed op hoe je medewerkers straks klanten zullen gaan bedienen. Zorg voor korte looplijnen en probeer de bar niet te ver van het terras te scheiden of voorzie een speciale toog enkel voor het terras. Denk ook na over de toegangsplekken tot je terras. Voorzie er voldoende is hier de tip. Zorg ook voor genoeg ijskoelers en zet de kinderstoelen dichtbij. Een goed geoliede machine zorgt voor een betere klantenervaring als het druk is en dus meer terugkomende terrasklanten.
Het lijkt een evidente maar een terras kan snel vuil worden door een plotse regenbui of het snelle komen en gaan van klanten. Laat niets rondslingeren maar zorg dat klanten comfortabel kunnen gaan zitten op een propere stoel. Doe na een regenbui de moeite om de stoelen te drogen. Als de zon schijnt stromen de klanten zo weer sneller toe.
Wie terras zegt, zegt mooi weer. En wie mooi weer zegt, zegt een ander bestelgedrag. Klanten bestellen nu eenmaal andere zaken als de zon schijnt. Rosé-wijnen, cocktails, lichtere en fruitige bieren, sangria, nancho's en andere borrelhapjes,… Maak daarom een terraskaart of pas je gewone menukaart aan met meer focus op zomerse producten.
Maak dan kennis met Garçon Premium. QR-codes zijn ideaal om op terras te leggen. 90% van de Vlamingen heeft ondertussen een smartphone.
Wil je gratis starten met een digitale menukaart aanmaken? Start nu