Terug25 december 2023

Oostendse kroegentocht: bezoek deze 7 bruine kroegen voor ze verdwenen zijn!

Heb je al altijd eens wat ‘couleur local’ willen opsnuiven aan de kust? Ga een keer niet naar een garnaalvisserstentoonstelling, maar ga voor het échte leven. Dat van de Oostendse visser, de Oostendse arbeider, de Oostendse doordeweekse man. Want zij weten waar het goed toeven is. 

Deze kroegentocht onthult 7 verborgen parels, enkel gekend door de Oostendse locals en neemt je in een kleine 10 kilometer mee langs Opex, de visserswijk van Oostende, om dan af te zakken richting de wijk Konterdam om dan via het Maria Hendrikapark te belanden in het Oostendse stadscentrum waar nog een paar bruine kroegen als parels verborgen liggen. 

Starten met onze kroegentocht doen we aan het station van Oostende, waar we een tram nemen richting Opex, de volks- en visserswijk van Oostende. Afstappen doe je aan Halte Oostende Oosteroever. Je wandelt daarna richting de Spinoladijk waarbij je een stuk langs de duinen en kust wandelt.

Daarna kom je aan de vuurtoren van Oostende, Lange Nelle, die sinds 1949 waakt over Opex. Je wandelt voorbij het visserijdok en de nieuwbouwcomplexen die er recent werden opgetrokken. De vissersschepen liggen misschien wel aangemeerd of je kan wat bedrijvigheid op het dek waarnemen want hier is het hart van de Belgische visserij. 

We naderen nu onze eerste kroeg, die meteen het verschil zal maken. De kroeg heet namelijk ‘t Verschil. Een oude bruine kroeg met baroque interieurelementen. De eigenares op leeftijd schenkt je graag schuimende pinten, of een koffie, die je doet bekomen van die eerste kilometers in de benen. 

Daar in dat kleine café, aan de haven

Wat later wandel je 10 minuten verder richting de volgende kroeg. Deze keer kom je in een echte visserskroeg terecht. De 4Torre. De viertorre ademt visserij uit. Door de geruite ramen komt verbazend veel licht binnen. Het verlicht de gezichten van de hardwerkende vissers die hier in de kroeg even willen ontsnappen aan het harde leven. Door de jukebox weerklinkt ‘ Gi zi mi zèkapitaing’ van Lucy Loes. Meer Oostends wordt het niet. De pooltafel in het midden van de zaak, zorgt voor wat ontspanning tussen pot en pint en de goedlachse waard neemt graag je bestelling op. 

Nu we even bekomen zijn van al dat wandelen, steken we de drukke N34 over, en zakken af richting Konterdam. Technisch gesproken een deelgemeente van Oostende maar even stedelijk als de rest, een echte volkswijk.

Een zee van gastvrijheid in conterdam

New Olympia is de eerste stop in deze wijk. Het betreft een simpel maar daarom niet minder goed cafeetje. Allicht vroeger nog een woonkamer geweest en dan ooit omgebouwd tot kroeg. De croque-monsieurs zijn er top. 

Nog geen 5 minuten verder, kom je in een zee van gastvrijheid terecht. Bij t Pallietertje. De zaak baadt in het neonlicht. De cafébazin is super vriendelijk. Ze ziet graag een groep wandelaars binnenkomen. Vlaamse klassiekers klinken weemoedig door de speakers. Je kan er kleine snacks verkrijgen zoals pizza.

Een stamgast die hoorde dat er een groep vrienden langs kwam, pende spontaan een gedicht over geluk op de achterkant van een bierkaartje en gaf het met ze mee want samen zijn, op zo’n kroegentocht, moet je vieren

Daarna doen we enkele schreden verder en we zitten al in het vijfde volkscafé van de dag. ‘t Dukertje. Hier is de lokale hotspot. De kroeg zit afgeladen vol. Lekkere snacks, lekkere bieren, vriendelijke mensen, zowel achter als voor de toog. Een bezoekje waard! 

2 bruine kroegen, in het centrum van Oostende

Nu trekken we doorheen het Maria Hendrikapark waar we nog even genieten van de rust vooraleer we in centrum Oostende onze 2 laatste volkskroegen aan zullen doen. In de Pelikaan ademt het donkerbruine interieur hoop en weemoed uit. De stamgasten praten gezellig met elkaar aan de toog. Een van de stamgasten, een man van in de zeventig, neemt elke week de trein vanuit Brussel naar Oostende om hier zijn dag door te brengen.

De laatste kroeg die we nog graag willen onthullen, is Saint-Michel. De eigenaar staat al bijna 50 jaar achter de toog. Hij rookte vroeger groene Michel en heet Michel dus dan was de naam 'St. Michel' logisch voor zijn kroeg. Maak je op voor de sfeer van weleer in St. Michel. Zeker de moeite waard en drank aan democratische prijzen! Ga ook op zoek naar de metalen naamplaatjes aan de toog, een herinnering aan de stamgasten die hier ooit dagelijks zaten. 

Zo, nu we je warm hebben gemaakt voor deze volkse kroegentocht doorheen Oostende, rest ons enkel nog de route te delen. Ga, en geniet van deze parels, voor ze verdwenen zijn!

Bekijk de route

PS: wil je er graag een langere tocht van maken? Stap dan af in Bredene bij tramhalte 'Bredene Campings'. Je eerste stop is dan biercafé Bij Plop en de tweede stop is De Zeemeeuw. Beiden zeer gezellige bruine volkskroegen. Je wandeling loopt dan op tot zo'n 15 km.

Opcafegaan